overlay

Aurinkolahti-Seuran synty ja historia

kartta

Aurinkolahden kartta

Syksyllä 2005 Helsingin sosiaaliviraston Vuosaaren toimipisteen yhdyskuntatyöntekijät ja Vuosaaren seurakunnan diakoni järjestivät aurinkolahtelaisten illan, jossa oli tarkoitus pohtia Aurinkolahden asukkaiden vaikuttamisen tarpeita ja mahdollisuuksia. Tilaisuuteen oli etukäteen valmisteltu puheenvuoroja erityisesti lapsiperheiden ja nuorten näkökulmasta.

Puheenvuorojen jälkeen käydyissä keskusteluissa esille nousivat voimakkaasti alueen palvelujen riittämättömyys muun muassa päiväkotipaikkojen ja asukkaiden kokoontumistilojen osalta, ympäristön siisteyden ja turvallisuuden varmistaminen sekä kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvät ongelmat.

Kun seuraavat asukasillat järjestettiin maaliskuussa 2006, niissä kypsyi ajatus oman yhdistyksen perustamisesta alueen etuja ajamaan. Perustava kokous pidettiin 6.4.2006 ja siinä yhdistyksen jäseniksi liittyi jo liki 70 henkilöä. Yhdistys rekisteröitiin 16.10.06 numerolla 195000 ja nimellä Helsingin Aurinkolahti-Seura ry.

Yhdistyksen tehtäväksi on säännöissä määritetty

- alueen kehittämistä ja asukkaiden viihtyvyyttä käsittelevien tilaisuuksien järjestäminen,

- aluetta ja sen palveluja koskevaan suunnitteluun osallistuminen ja pyrkimys vaikuttaa päätöksentekoon eri organisaatioissa

- aloitteiden ja lausuntojen antaminen viranomaisille ja toisille järjestöille

- osallistuminen alueen kehittämisen suunnitteluun ja toteutukseen.

Alueen historia

Aurinkolahti on uusi, yli 7000 asukkaan kaupunginosa meren rannalla Vuosaaressa. Se sijaitsee kaakkoon Vuosaaren keskustasta. Alueen ja merenlahden alkuperäinen nimi on Mustalahti.

Alueella oli alun perin joukko huviloita, joilta Vuosaaren Helsinkiin liittämisen jälkeen teollisuusyritykset valtasivat tilaa 1950-luvulla. Suurimmat niistä olivat alueen kerrostalojen elementtejä toimittanut Saseka sekä Paulig, joka rakensi Vuosaareen modernin kahvinpaahtimon ja maustetehtaan.

Helsingin kaupungin ja Pauligin päästyä sopimukseen alueen kaavoittamisesta asuntotuotantoa varten siitä järjestettiin kansainvälinen suunnittelukilpailu, jonka voitti Gullichsen–Kairamo–Vormala Arkkitehdit Ky vuonna 1996. Aluetta alettiin kutsua alkuperäistä nimeä paremmin myyvällä nimellä Aurinkolahti.

Suurin osa alueesta kuului ns. Aurinkolahden sopimusalueeseen, jonka suunnittelu, rakentaminen ja markkinointi tapahtui Helsingin kaupungin ja viiden yrityksen yhteistyönä. Kaupunki myi kaavoitetut tontit ja yritykset rakennuttivat niille vapaarahoitteisia asuntoja.

Yhteistyössä olivat mukana Asuntosäätiö, Pro Paulig Oy, Sato-Rakennuttajat Oy, Skanska Oy ja YIT-yhtymä Oy. Sopimusalueen lisäksi Aurinkolahdessa on useita Pro Paulig Oyn ja Helsingin kaupungin sekä yksityisten rakennusliikkeiden toteuttamia kortteleita. Aurinkolahden kerros- ja pientaloalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2000.

Aurinkolahti-projektin tavoitteena oli tehdä alueelle runsaasti korkeatasoisia omistusasuntoja ja näin osaltaan tasapainottaa Vuosaaren asuntorakennetta ja nostaa kaupunginosan imagoa. Tontteja ei ole kaavoitettu rantaan saakka ulottuviksi, vaan rannan ja talojen väliin on rakennettu rantabulevardi, hiekkaranta, aallonmurtaja ja kaksi pienvenesatamaa. Aurinkoranta on upea esimerkki julkisen tilan rakentamisesta: viimeisteltyä graniittipintaa muureissa ja portaissa, laivan reelinkiä muistuttavat kaiteet, kantavat osat ruostumatonta terästä, merelliset valaisimet. Suunnittelu arkkitehtitoimisto Pertti Pääsky Oy, toteutus SCC Viatek ja HKR. Osin tämän suunnittelun, korkeatasoisen rakentamisen ja viimeistelyn tuloksena Aurinkolahdelle on myönnetty kaksi ympäristöpalkintoa.

Meren läheisyys, merelle ja kanavalle aukeavat korttelit ja niille rakennetut asuintalot houkuttelivat ostajia Vuosaaren vanhoista osista, Itä-Helsingistä, keskustasta ja eteläisestä Suomesta. Alueen valttina onkin kaupunkimainen asuminen meren äärellä. Alueen kadunnimet on annettu auringon, sään, ruusujen, mausteiden ja mausteyrttien sekä alueen vanhojen huviloiden mukaan. Helsingin pisin, yli puolen kilometrin mittainen hoidettu hiekkaranta, rantabulevardi ja kahvilat tuovat mieleen etelän lomakaupungit.

Uutelan kanava on myös erikoinen nähtävyys siltoineen, vesiputouksineen ja vesialtaineen. Pienveneellä pääsee kanavan eteläosaan. Kanavan itärannalta alkaa Uutelan virkistysalue.

Aurinkolahteen pääsee keskustasta vaivattomasti julkisia kulkuvälineitä käyttäen: metrolla Vuosaaren päätepysäkille kauppakeskus Columbukseen ja sieltä edelleen bussilla numero 90 merenrantaan saakka. Helsingin näyttävin merinäkymä saarineen ja ulappoineen on ihailtavissa Aurinkolahden Aukiolta, pienvenesataman aallonmurtajalta ja Helsingin pisimmältä hiekkarannalta!

web-design: Olli Äkräs valokuva: Jasper Kaarna